8/13/2013

VÄLIVUOSI - MAHDOLLISUUKSIEN VUOSI

Joku sen haluaa tarkoituksella pitää, jollekin se tulee eteen vasten tahtoa. Välivuosi. Itseni kohdalla kävi tuo jälkimmäinen. En kuitenkaan osannut arvata, mihin se johtaa. Haluaisinkin nyt muistella viime vuotta ja jakaa hieman kokemuksiani välivuodesta.

Olin hakenut lukion jälkeen opiskelemaan Jyväskylän ammattikorkeakouluun sosiaalialaa, koska mua kiinnosti ihmisten kanssa työskentely ja nimenomaan se ihmisläheinen työ. En vielä hakiessa tiennyt mitenkään erityisen paljon tuosta ammatista, mutta opo oli sitä mulle suositellut. Odottelin kesällä tuloksia ihan hyvillä mielin, koska pääsykoe oli omasta mielestäni mennyt hyvin. Toisin kuitenkin kävi. En päässyt kouluun ja katsoin vierestä kun Artturi iloitsi korkeakoulupaikastaan. Itkin puoli päivää.

Samana päivänä monia ajatuksia pyöri päässäni; Mitä mä nyt teen? Mitä teen koko tulevan vuoden? Mitä teen mun tulevaisuudella?En kuitenkaan halunnut jäädä paikoilleni, vaan päätin tehdä jotain, ja rahaakin täytyi saada. Kunnon töitä ei löytynyt, joten päädyin työharjoitteluun vaatekauppaan. Työ vaatteiden parissa oli mukavaa, mutta tajusin ettei ehkä mun juttu. Opin kuitenkin paljon kaikkia todella hyödyllisiä taitoja. Kuukauden työharjoittelun jälkeen tapahtui ensimmäinen iloinen käänne, saimme Artturin kanssa asunnon, pääsin muuttamaan kaupunkiin! Etsinkin heti uuden harjoittelupaikan. Päätin mennä kokeilemaan miltä tuntui päiväkodin tätinä työskenteleminen. Olin hakenut sosiaalialalle, joten päiväkoti tuntui aivan loogiselta vaihtoehdolta uratoiveeni kannalta. Totuus iski kuitenkin muutaman viikon jälkeen, kun tajusin että sen tapainen ihmisläheinen työ ja suuri vastuu ei ole mua varten. Lasten kanssa oli kyllä ihan hauskaa, mutta työ oli henkisesti ja toisinaan myös fyysisesti hyvin raskasta. Haave sosionomin ammatista jäi sille tielle.

Sen jälkeen pidin lomaa jonkun aikaa. Se aika oli luultavasti tylsintä aikaa elämästäni koskaan. Välivuotena kannattaa myös relata, mutta liika on jo liikaa. Sitä toisinaan ärsyttävää arkirytmiä ja aamuherätyksiä alkaa pikkuhiljaa kaipaamaan, kun on hetken tekemättä mitään, ja muut ihmiset ympärillä on kokoajan menossa kouluun ja töihin. Syksyllä olin alkanut kirjoittaa myös tätä blogia, ja vaikka lomaillessa oli aikaa kirjoittaa, aiheita ei tuntunut tulevan mistään, koska elämässä ei yksinkertaisesti tapahtunut mitään.Vuodenvaihteessa elämä muuttuikin rysäyksellä parempaan suuntaan. Olin päättänyt, että nyt on päästävä kouluun ja lähdin parin kaverini kanssa viisi kuukautta kestävään talouskouluun, jossa opeteltiin kaikkia kodinhoidon perusjuttuja, ruuanlaittoa ja käsitöitä. Talouskoulua voisin suositella lämpimästi jokaiselle! Oli ihanaa palata pitkästä aikaa arkirytmiin ja oman ikäisten ihmisten pariin. Koulun lisäksi sain töitä, palasin entisen harrastukseni cheerleadingin pariin ja aloin myös valmentaa. Kevään aikana huomasin kiinnostuneeni myös erittäin paljon hiuksista ja kauneudenhoidosta ja huomasin löytäneeni unelma ammattini. Amatööri kampausideapostausten tekeminen blogiin vain lisäsi intoa hiusten parissa.Ja tässä sitä nyt ollaan. Onnellisena, monta kokemusta rikkaampana ja opiskelemassa parturi-kampaajaksi. Vaikka viime vuosi oli varmaan yksi elämäni rankimpia, oli se myös opettavainen, henkisesti kasvattava, ja jopa täynnä huikeita yllätyksiä ja onnellisia hetkiä! Paras juttu minkä opin, oli se, että oma juttu löytyy kokeilemalla. Koskaan ei voi välttämättä tietää onko se "unelma-ammatti" oikesti se mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa. Joskus se täytyy löytää yrityksen ja erehdyksen kautta, ja vaikka niin mulle kävikin, olen nyt erittäin tyytyväinen.Jos mitenkään vaan pystyisin, sanoisin nyt vuoden takaiselle minälleni (joka luulee tulevaisuuden olevan pilalla ja kaiken huonosti);  pää pystyyn ja kohti uusia haasteita. Kaikki järjestyy paremmin kuin uskotkaan!

6 kommenttia:

 1. Ihana lukea, sillä mulla on itselläni ensi keväänä lukio loppumassa ja jatkosta ei pienintä aavistustakaan. Pelkään valitsevani väärän alan tai jääväni kokonaan sellaista vaille. Lohduttaa lukea, että niin on käynyt muillekin, eikä maailma ole siihen kaatunut. :) Onnea oman tiesi löytämisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla jos tästä oli jonkinlaista apua! :) Mutta älä huoli, elämä on vasta edessä ja unelma-ala löytyy, kun kokeilee erilaisia juttuja mitkä vois tuntua omalta, ja sitten sitä huomaa onko se juttu itselle oikea vai ei :) Ja vaikka välivuosi tuntuikin eka pelottavalta, oli se sittenkin ihan mielettömän hyödyllinen kokemus! Kaikki kyllä järjestyy, ihan varmasti :)

   Poista
 2. Mun motto onkin "kaikella on tarkotuksensa" kauheen kliseinen mut totta! Hihii hyvä anniseni<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep toi on kyllä totta ja niin hyvä motto! :) Tolla välivuodella tosiaankin oli jokin tarkoitus :D

   Poista
 3. Mulla itelläni on nyt välivuosi edessä enkä yhtään tiiä mitä haluaisin tehdä. Oli ihanaa lukea tekstiäsi ja huomata etten ole ainoa, jolla on tällaisia pulmia :D Kavereillani kun on jo unelma-ammatti tähtäimessä...
  Ihana ja inspiroiva teksti! ♥ Ja sait uuden lukijan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Välivuosi on siitä hyvä, että se antaa mahdollisuuden kokeilla kaikkea erilaista! :) Tervetuloa seuraamaan blogiani :)

   Poista