4/02/2017

PIDEMPI IKÄ VAATTEILLE & KENGILLE

Olen viimeaikoina karsinut paljon turhaa pois vaatekaapista ja samalla alkanut pohtia ostopäätöksiä tehdessä vaatteiden laatua ja käyttöikää. Samalla olen alkanut kiinnittää huomiota vaatteiden ja kenkien huoltamiseen, jotta ne kestäisivät kauniina käytössä pidempään. Kokosin tähän postaukseen muutamia vinkkejä vaatteista ja kengistä huolehtimiseen, mitkä ovat toimineet omalla kohdallani hyvin.

♥ Tutki pesuohjeet huolella ennen vaatteen pesua ja noudata niitä. Tämä tuli opittua kantapään kautta kun kerran poltin silitysraudalla mekkooni valtavan reiän :D olisi kannattanut vilkaista sitä lappua ensin

♥ Valitse kestäviä materiaaleja. Esimerkiksi farkut, jotka ovat suurimmaksi osaksi puuvillaa, voivat ehkä olla alkuun hieman jäykät mutta kestävät hyvänä pidempään.

♥ Älä pese turhan usein. Esimerkiksi farkkuja on turhaa pestä liian usein, ellei niihin tule näkyviä tahroja. Pesun sijaan kannattaa suosia tuulettamista vaatteen raikastamiseksi.

♥ Korjaa. Älä heti heitä vaatetta pois jos siihen tulee reikä tai repeämä vaan tartu neulaan ja lankaan.

♥ Trimmaa nypyt pois. Vaatteet alkavat näyttää nyppääntyessään varsin ikävältä, mutta onneksi nyppyjä vastaan on kehitetty helppokäyttöinen trimmeri! Oman trimmerini ostin Clas Ohlsonilta, mutta näin näitä myös Tigerissa hieman edullisempaan hintaan.


♥ Suojaa ja huolla kengät. Laadukkaat nahkakengät pysyvät kauniina pitkään, kun niitä muistaa huoltaa ja puhdistaa säännöllisesti. Tarvitset vain kenkälankkia ja vanhan sukan kiillottamiseen. Myös kangaskengät ja muut kannattaa käsitellä suoja-aineella ennen käyttöä.

4 kommenttia:

 1. Toi nyppykone on nerokas. Mun seuraava projekti on käydä sillä läpi pellavapäipeitto. Se on jotakin nyppyyntyvää sekoitusta, ja nyppyilyyn menee varmaan ainakin tunti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ihan huikee keksintö! :D Oho siinä on kyllä hommaa, mutta kova työ palkitaan kauniilla peitolla :)

   Poista
 2. Pakko sen verran mainita noista pesulapuista, että kannattaa myös tutustua ihan erikseen eri kuitujen puhdistumiseen. Esimerkiksi tuossa sun kuvan pesulapussa materiaali näyttää olevan 99% puuvillaa, joka vaatii vähintään 60°C pesun puhdistuakseen kunnolla ja 1% elastaani, joka taas puolestaan menettää jousto-ominaisuuttaan yli 40°C pesussa. Jos sitten punnitsee kumpi on tärkeämpää; se että vaate on oikeasti puhdas vai se, että se säilyttää elastisuutensa (mitä kyseisessä vaatteessa ei juurikaan valmiiksi voi olla tuon 1% takia) niin itse valitsisin puhtauden eli 60°C.

  Mutta silittäessä vaatteita kannattaa kyllä olla ehdottoman tarkka ja noudattaa pesulapun ohjeistusta :D Useat keinokuidut kun sulaa erittäin nopeesti liian kuumasta lämmöstä. Mitä luultavasti sinunkin mekolle kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, hyvä pointti toi eri kuitujen puhdistaminen tosiaan :) itse valitsisin kuitenkin tämän vaatteen (farkut) kohdalla sen 40°C pesun, ellei mitään suurempaa tahraa sattuisi olemaan :) Hahah joo mekon silitys meni kyllä niin pieleen kun vaan voi xD silloin tuli opittua kantapään kautta että aina kannattaa vilkaista se pesulappu enne mitään käsittelyä :D

   Poista